Trochę prozdrowotnie :)

20:03:00

Hej!

Dzisiejszy post odbiega od mody, jest propagujący zdrowy tryb życia. We wcześniejszych postach nawiązywałam do tego, między innymi poprzez pokazywanie odpowiedniej diety i ruchu. Wspominałam też o przejściu na dietę bezglutenową, chociaż muszę przyznać się, że jest ona w moim przypadku bardzo ograniczająca gluten a nie go eliminująca. Nie jestem chora na celiakię, więc nie muszę być restrykcyjna w tej diecie. Tak czy inaczej pomogła mi ona w zgubieniu paru kilogramów, dzięki czemu czuję się lepiej, nigdy nie byłam jakaś za gruba, ale w ostatnim czasie zaczęłam czuć się ciężkawo i niedobrze w swoim ciele. Odpowiednia dieta połączona z ruchem działają cuda, co serdecznie polecam. Dzisiaj postanowiłam zrobić bezglutenową tortillę, jasne może nie jest to danie wykwintne, jednak dość szybkie, proste i bardzo smaczne. Dlaczego dietetyczne, bo właśnie bezglutenowe, zrobione samemu, czyli wiem co jem! :)




Nie jest to proste ciasto ze względu na jego kruchość i łamliwość co utrudnia formowanie tortilli.


                                          Lampka czerwonego wytrawnego wina - jak najbardziej!



                        Przepis:

                                     Składniki:
                                                     1 szklanka mleka lub wody (ciepłej)
                                                     2 jaja
                                                     6 łyżek mąki kukurydzianej
                                                     6 łyżek mąki ryżowej
                                                     2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                     1 łyżka oleju
                                                      szczypta soli
                                                      płaska łyżeczka sody

                                   Wypełnienie:
                                                     sos majonezowy lub majonez (najlepiej własnego wyrobu)
                                                     sznycle z piersi z indyka
                                                     sałata lodowa
                                                     ogórek
                                                     pomidor
                                                     papryka
                                                     oliwki

                                  Wykonanie: z podanych skłądników wymieszać ciasto do konsystencji
                                                       gęstej śmietany, smażyć jak naleśniki.
                                                       Gotowe placki smarować cienką warstwą majonezu po czym
                                                       nakładać wymienione składniki. Sznycle (jeden mały kotlecik na
                                                       jedną tortillę) podsmażyć z przyprawami wg uznania. Całość
                                                       delikatnie zawinąć.



                                             Chwila relaksu po jedzeniu!


                                                       Moje ulubione Skechersy!


                     A to już coś innego, dzisiejszy nowy nabytek - krem polskiej marki
                   OGRODY ZDROWIA , ziołowy przyjazny dla całego aparatu ruchu,
                   pobudza aktywność biologiczną skóry poprzez wzmocnienie krążenia
                   krwi. Dobry dla osób aktywnych, na wszelkiego rodzaju bóle stawowo-
                   mięśniowe i urazy.






                                      I na zakończenie dawka witamin w postaci czereśni,
                                      dopiero co pojawiły się na rynku, ze względu na ich sezonowość
                                      bardzo polecam! Pychaaa!



                                         Zdjęcia własne i auto-zdjęcia również :)

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Ciekawy post, lubię takie tematy i może kiedyś skuszę się na to ciasto bezglutenowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest troche inne niż tradycyjne ale smaczne, chrupkie i mniej kaloryczne. Robię ciastka, chleb, chałwę i inne bezglutenowe. Będę zamieszczać na blogu! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam tortille, a i za czereśniami przepadam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że człowiek powinien zwracać uwagę na to co je bardzo dobry post.pozdrawiam http://gray50plus50d4esses.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń