Ubrania i dieta

19:22:00

Kochani!
Jak już wcześniej pisałam, że praktycznie pożegnałam się z jedzeniem pszennych wyrobów, chociaż czasami niestety trudno się oprzeć smakołykom, które serwowane są na spotkaniach towarzyskich, wiem jednak, że i to nastąpi. Najwięcej wyrzeczeń kosztują mnie różnego rodzaju słodkości, z czego raczej nie zrezygnuję, a jedynie zmodyfikuje. Myślę, że warto dbać o swoje zdrowie, wygląd, pilnować wagi, przecież marzymy by włożyć na siebie jakieś fantastyczne ciuszki, czuć się w nich dobrze i nie utyskiwać nad tym, że kiedyś to mogłam to czy tamto... Tak naprawdę wiele zależy od nas, od naszego samozaparcia, naszej woli i pragnieniu. I absolutnie nie jest to związane z wiekiem, takie jest moje zdanie, oczywiście można to zrzucić na działanie np. hormonów, na geny, na tryb życia niekoniecznie od nas zależny, mimo to warto podejmować próby.
Wracając do nowej diety zaczęłam piec chleb z mąki gryczanej i amarantusowej. Jest trochę inny w smaku (chociaż aż tak nie odbiega od powszechnego), można dodać ulubione przyprawy, nasiona np. pestki dyni, słonecznik itp. Tak wygląda chleb jak na zdjęciu, całkiem nieżle smakuje, a co ważne jest mniej kaloryczny i jak się okazuje zdrowszy.

                         
                                                           Fot: Jola Tomaszewska



By wpasować się w tematykę zdrowego żywienia wstawiam fot. w wiejskim klimacie, w prostej lnianej sukni (stylizowanej na XIXw) przy studni i drewnianej chacie.


    Jak widać na zdjęciu chleb nie różni się wyglądem i wierzcie - jest bardzo smaczny :)


                                                       Wśród kompanijnych żołnierzy



Przepis na taki chleb jest bardzo prosty:
ok 250 gr mąki gryczanej
2 łyżki mąki amarantusowej
woda (tyle by konsystencja była jak do ciasta drożdżowego)
do przyprawienia sól i przyprawy np. pieprz, chili, oregano

Składniki mieszać mikserem na gładką masę, włożyć do formy, piec ok godz. w 200st.C


                                 Tu jest zdjęcie kolejnego chlebka, w tym dodane są drożdże i też świetnie
                                 smakuje, bardziej w smaku przypomina tradycyjny ciemny chleb.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo fajny przepis, a chlebek wygląda pysznie! Jak mi tylko młody pozwoli, to na pewno spróbuję, zwłaszcza, że uwielbiamy pieczywo z dodatkami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne zdjęcia ;) cudowna suknia ;)

    OdpowiedzUsuń